Johan Fransson påväg till NHL

Luleåbacken Johan Fransson som inför denna säsongen återvände till Luleå efter misslyckade äventyr i såväl Linköping som Frölunda har lockat till sig intresse från NHL.
Johan som denna säsongen är Luleås poängbäste back och som ligger sexa i den totala poängligan för backar är stekhet på marknaden.

Enligt Los Angelses europascout Todd Woodcroft är Johan Fransson riktigt, riktigt bra och även Peter Wallèn, som är spelarens agent medger att intresset har ökat.

Och enligt uppgifter kommer KHL-lag att ge sig in i matchen om Johan Franssons signatur.

Återstår att se vad som händer.


Publiksnitt Elitserien



                           Publik            Snitt       Skillnad


1999/2000          1 462 180         4 876

2000/2001          1 559 885         5 200        +324

2001/2002          1 590 914         5 303        +103

2002/2003          1 653 322         5 511        +208

2003/2004          1 723 662         5 746        +235

2004/2005          1 868 896         6 230        +484  

2005/2006          1 846 640         6 155        -75

2006/2007          2 064 204         6 255        +100

2007/2008          2 096 546         6 353        +98

2008/2009          2 065 758         6 260        -93


Världens bäste hockeyspelare enligt er läsare





Han föddes 17:e September i Moskva och gavs namnet Alexandr Michajlovitj Ovechkin.

2004 vakdes Ovechkin som nummer ett i draften av Washington Capitals, men kunde inte pga lockouten debutera förrens säsongen 2005 i sin nya klubb.
Alexandrs båda föräldrar hade varit elitidrottare, modern Tatiana var proffesionell basketspelare och fadern Michail hade spelat fotboll på elitnivå.

Vid 16 års ålder ledde Ovechkin sitt Ryssland till JVM guld, och året därpå blev han av Victor Tichonov uttagen att att representera A-landslaget i VM i Tjeckien, därmed blev han den yngsta spelaren någonsin som hade spelat för Ryssland i ett VM.

När Alexandr debuterade för Washington 2005 gjorde han inte mindre än 106 poäng, varav 52 mål - den tredje bästa noteringen någonsin för en nykomling i NHL. Detta gjorde också att han fick pris som årets rookie.
Säsongen därpå gjorde Ovechkin "bara" 92 poäng, men blev ändå tilldelad Kharlamov Trophy, som går till den bästa ryska spelaren i NHL. Han spelade också i All-Star matchen samma år, där han bildade förstafemma med Sydney Crosby.

2008 skrev Alexandr Ovechkin på ett 13 års kontrakt med Washington, vilket gjorde det omöjligt för andra klubbar att värva "det ryska underbarnet".
Och som han betalade tillbaks. Året efter gjorde han inte mindre än 65 mål, vilket var ett nytt klubbrekord, och den näst bästa noteringen sedan Mario Lemieux gjorde 69 mål säsongen 1995/1996.
Samma säsong vann Ovechkin poängligan på 112 poäng, som förste ryss och blott tredje europè någonsin.

Alexandr Oveckkin har idag vunint två Hart Memorial Trophy som ligans mest värdefulla spelare, och två Lester B Pearson Award som ligans bäste spelare.

Han har hittills gjort över 440 poäng i NHL och dem flesta säger att vi har fått en ny "the great one".

Och det är bara att instämma. Världens bästa ishockeyspelare just nu heter Alexandr Ovechkin.


Matchstraff Rahimi

Vill bara kommentera en händelse i matchen mellan Modo och Rögle där Marco Toukko och Dominik Granak har ett litet snack med varann. Det hela slutar med att Toukko ger Granak en "liten" skalle.
Rahimi reagerar som man ska göra. Han åker fram och ger Toukko en rejäl tryckare så att Toukko flyger all världens väg. Men isället för att resa sig upp och leva upp till ryktet som han fått i Sverige väljer Toukko att ligga kvar på isen och har helt plötsligt jätte ont. Händelsen i sig är inte det som får alla att klia síg i skägget.

Utan det är det faktum att domaren ger Rahimi "matchpenalty". För VAD, säger jag?.

Vad är det egentligen för "tomte" som skriver reglerna i svensk hockey?
Det måste till en radikal förändring snart annars vet jag inte var detta kommer sluta.

Dagens Elitserieresultat

Skellefteå - Hv71          3-4 ÖT

Färjestad - Södertälje    5-1

Frölunda - Djurgården    3-3

Timrå - Linköping           3-1
 


Matcherna Brynäs - Luleå och Modo - Rögle börjar senare.

Bengt-Åkes Landslagstrupp Channel One Cup

Målvakter: Stefan Liv, HV 71, Johan Holmqvist, Frölunda, Mikael Tellqvist, Lukko Rauma.

Backar: Daniel Fernholm, Linköping, Magnus Johansson, Linköping, Niclas Hävelid, Linköping, Sanny Lindström, Färjestad, Fredrik Lindgren, Färjestad, Sebastian Erixon, Timrå, Robin Jonsson, Luleå, Daniel Tjärnqvist, Lokomotiv Jaroslavl, Dick Tärnström, AIK, Oscar Hedman, Frölunda.

Forwards: Tony Mårtensson, Linköping, Mikael Håkanson, Linköping, Patrik Zackrisson, Linköping, Andreas Falk, HV 71, Per Ledin, HV 71, Johan Davidsson, HV 71, Martin Thörnberg, HV 71, Per Åslund, Färjestad, Dragan Umicevic, Färjestad, Johan Andersson, Färjestad, Gabriel Karlsson, Skellefteå, Linus Videll, Södertälje, Peter Forsberg, Modo, Mats Lavander, Luleå, Linus Omark, Dynamo Moskva, Johan Harju, Dynamo Moskva, Per-Johan Axelsson, Frölunda, Mattias Weinhandl, Dynamo Moskva, Fredrik Pettersson, Frölunda, Fredrik Warg, Skellefteå, Niklas Persson, Neftekhimik, Jimmie Ölvestad, Djurgården, Marcus Nilson, Djurgården, Andreas Engqvist, Djurgården.


Vad gör spelare som Dragan Umicevic, Gabriel Karlsson och Johan Andersson med i en svensk landslagstrupp?
Helt allvarligt, det måste finnas bättre spelare än så.

Eller vad säger ni?


Hv71:s skadelista

Inför tagens toppmöte mellan Skellefteå och Hv71 saknas många tongivande spelare i Hv71.

Sedan tidigare är Lance Ward, Per Gustafsson, Johan Björk och Jukka Voutilainen skadade.
Nu har även Martin Thörnberg drabbats av en fotskada, och Oscar Sundh, Björn Melin och Andreas Falk är mycket osäkra på spel.

Ett skadebetonat Hv åker alltså till Skellefteå för att plocka poäng

Erik Karlsson till Ottawa igen.

Erik Karlsson blev som många vet nerskickad till farmarlaget Binghamton för några veckor sedan. Och mycket talade då för att Frölunda var nära att locka hem talangen.
Men nu har alltså Ottawa valt att plocka upp honom till NHL igen.

Tråkigt för Frölunda givetvis, men kanske ännu tråkigare för Sverige i JVM om Erik inte får tillåtelse att åka.

Svenska målvaktsfabriken

Nu minns väl alla när det pratades om målvaktskris i svensk ishockey. Elitserieklubbarna köpte in dyra utländska målvakter istället för att satsa på egna. Vi hade Tommy Salo som ensam målvakt borta i NHL. Och det mesta tydde på att det skulle dröja innan nästa export skulle komma.
Då kom han, mannen som jag tror kan ta på sig en mycket stor del av vändningen. Han som fick svenska målvakter att tänka: Vi kan vi också.
Jag pratar givetvis om Henrik Lundqvist. Eller HENRIK, HENRIK, HENRIK som dem säger där borta.
Det var precis vad svensk hockey behövde. Henrik är ju inte bara en världsklassmålvakt utan också ett mycket starkt ansikte i media.
Det räcker ju med att kolla vad som hänt dem senaste åren. Elitserien bombaderas av unga svenska målvakter. Klubbarna är heller inte rädda för att våga satsa "svenskt" längre. Och tack gud för det.
En annan starkt bidragande orsak till framgången är alla målvaktstränare som tillkommit. Det har mer eller mindre blivit ett måste att ha en målvaktstränare i en Elitserieklubb numera. Jag skulle nog t.o.m våga säga att målvaktstränarna är minst lika viktiga som huvudtränarna.
Dem utvecklar inte bara målvakter, utan ger dem också ett ovärderligt stöd i alla lägen. Och som målvakt tror jag det känns oerhört tryggt.
Om vi nu riktar blickarna mot NHL så kan vi konstatera att vi Sverige aldrig haft så många mälvakter i världens bästa hockeyliga. Johan Hedberg dominerar i Atlanta, Erik Ersberg är fortfarande ung och kommer bara bli bättre och bättre, vi har Jonas "Monstret" Gustavsson som i sin debutsäsong redan tagit en förstaspade. Och så Henrik Lundqvist givetvis. Fast han räknar jag knappt.
Men det ironiska är att det inte tar slut. Vi får inte glömma att vi har Jhonas Enroth, Daniel Larsson och Joel Gistedt i farmarligor, som säkert alla kommer ta steget upp till NHL snart (Gistedt tror jag dock får ge det några år till).
Vi har Jacob Markström i Brynäs som redan nu är stor borta i Nordamerika, och som troligtvis kommer bli våran nästa "the big one".
Vi har Anders Nilsson i Luleå som imponerat nått otroligt denna säsongen, och som också kommer få följa med till JVM i vinter. Nilsson borde, om han inte redan gör det, flåsa Markström i nacken om förstemålvakt i turneringen.
För så bra är han.
Sveriges hockeyframtid bådar gott. I många många år framöver.

Södertälje vs Modo

Sitter just nu i centrala Stockholm och inväntar matchen mellan Södertälje och Modo.
Enligt källor är Axa Sport Center utsålt. Undrar hur många av dem som ångrar sig nu när foppa inte spelar?
Tråkigt givetvus.
Annars en väldigt viktig mach för båda lagen. Vinst för Södertälje och man utökar avståndet till kvalstrecket. Men om Modo lyckas knipa alla tre poängen är det otäckt jämt i botten.
Återkomma efter matchen.

Rickard Wallin mot farmarligan

Det var nog fler än jag som höjde på ögonbrynen när Toronto i somras valde att konraktera Rickard Wallin. Det talar ju bara för en klubb i kris. Varför ska man värva en spelare som inte på något sett egentligen dominerar i Elitserien?Wallin är ju knappast känd som en snabbskrinnare.
Nu har Wallin hittills under säsongen getts en mer defensiv roll i Leafs, och snittat undefär 12 minuter per match. Men under dem senaste matcherna har Rickard inte ens varit ombytt, och Toronto valde i dagarna att ta upp Christian Hanson från farmarlaget.
Mycket talar nu för att Wallin gjort sitt i NHL. Kanske inte så ologiskt ändå.
Eller vad säger ni?

Roligt hockeyklipp


Stefan Liv historisk

Efter att Stefan Liv hållit nollan i toppmötet mellan Frölunda - Hv71, blev han historisk. Före dagens omgång låg Stefan Liv och Jarmo Myllys båda på 32 nollor. Men nu är alltså Liv störst.
Det nya rekordet ligger på 33 nollor, men kommer nog vara ännu större innan säsongen är slut.
Grattis och kul för Stefan Liv givetvis.

Hockeyresan fortsätter

Efter floppen i Södertälje begav jag mig igår till Göteborg och matchen mellan Frölunda-Hv71. En riktigt bra hockeymatch med bra tempo matchen igenom. Det blir ju en helt annan karaktär när det är toppmöte. Man kan verkligen känna på intensiteten.  Får nog ändå säga att jag tycker att Hv71 vann rättvist med 0-3. Man är oerhört starka på alla fronter denna säsongen. Men samtidigt måste jag passa på att ge Frölunda en känga, som inte får ut max av sitt spelarmaterial. Som jag sa innan så är Hv oerhört starka, men om man ser till pappret är Frölunda minst lika bra. Ändå åker Hv till Skandinavium och ger göteborgarna en lektion i hur ishockey ska spelas. IMPONERANDE!
På torsdag går resan vidare till Södertälje igen och matchen mellan Södertälje - Modo. Ett fullsatt Axa Sport Center är precis vad Södertäljespelarna behöver om dem ska kunna plocka poäng av formstarka Modo.
Sen bär det av mot Linköping och Axa Sport Center och mötet mellan Linköping mot Hv71. Ett möte jag ser fram emot redan nu.
Vem sa att hockey inte var en livsstil?

Södertälje mot kvalserien

Tog mig igår tillfället i akt att besöka Axa Sport Center och mötet mellan Södertälje SK och Rögle BK. Det är något jag verkligen ångrar idag. Matchen var en av dem sämsta hockeymatcherna jag varit på, på år och dar. Mötet hade allt en bra hockeymach inte har. Såsom tafatt, dåligt tempo, publiksnålt, ingen intensitet och dåligt passningsspel. Ja, listan hade kunnats göra ännu längre. Gång på gång fick jag fråga mig själv om jag verkligen är på en elitseriematch. För så som Södertälje spelar just nu vet jag inte om Allsvenskan är snäppet för bra. Jag skulle säga att Södertälje har elitseriens i särklass sämsta backar. Stefan Bemström vet jag inte vad han sysslar med på isen, Ryan Glenns skridskoteknik är för dålig för div 3, Jens Olssons spelsinne är under all kritik och Lukas Kilström som visserligen är ung blir livrädd så fort han får pucken. Den enda som egentligen håller Elitserieklass bland backarna är Daniel Josefsson, som ibland känns uddlöst ensam.
Det vill sägas att Södertälje har finske VM-backen Topi Jaakola skadad och har så också haft under hela säsongen.
Topi är oerhört viktig för Södertälje om man ska undvika kvalserien. Men hur bra är egentligen Topi Jaakolas form. Killen har inte spelat hockey på länge och det kommer nog ta en tid innan Södertälje kan förvänta sig magi. Det är också tid som Södertälje inte har.
Är också tvungen att nämna Stefan Gråhns. Vilken hockeyspelare! Eller inte.
Jag vet inte någonsin om jag har sett en sämre spelare. Jag tar mig på hjärtat och ställer mig frågan:
Hade Gråhns platsat i div 2?
Jag vet inte, killen har ingenting en bra ishockeyspelare besitter. Han har inte teknik, han har inte snabbheten, han har inte tuffheten och han har definitivt inte hjärnan. Att han överhuvudtaget får spela för Popovic är rätt komiskt. Han håller helt enkelt inte Elitserieklass.
Och om Södertälje någon gång ska vända denna formsvacka som man själv satt sig i så måste alla spelarna kolla sig själva i spegeln. För så som man spelar nu så kommer man spela kvalserien i vår. Och det är många lag i Allsvenskan som på allvar kan utmana om en elitserieplats. Leksand, Malmö, Bofors,Växjö och AIK. Alla dessa lagen skulle offra sitt ena ben för en eliserieplats.
Skulle Södertälje spelarna offra sitt ena ben? Skulle inte tro det!

Svenska hockeyhjältar del 3 med Håkan Loob


Håkan Loob är född 3:e Juli 1960 i Visby. Han är en utav Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna och är också den enda som gjort fler än 50 mål under en säsong i världens bästa hockeyliga NHL. Med sina 76 poäng fördelat på 42 mål och 34 assist under säsongen 1982/83 i Elitserien vann Loob poängligan. Och det är än idag ingen som varit i närheten av dessa siffror.
Håkan Loob har vunnit i stort sett allt som går att vinna. SM-guld med Färjestad 1981, VM-guld med Tre Kronor 1987 och 1991, OS-guld 1994 och Stanley Cup med Calgary Flames 1989. Han har även vunnit guldpucken som säsongen lirare i Elitserien, och guldhjälmen som säsongen mest värdefulla spelare vid inte mindre än två tillfällen.
1994 blev Håkan Loob tillsammans med Tomas Jonsson och Mats Näslund medlem i trippelklubben då alla vunnit SM-guld, VM-guld och Stanley Cup.
Tröja nummer 5 som Loob använde i Färjestad är idag upphissad i taket.
1996 slutade Håkan Loob med ishockey och kommer föralltid att minnas som en av dem största ishockeyspelare Sverige haft. Idag jobbar Loob som VD i Färjestads BK, och driver utvecklingen för svensk hockey.

Kronwall borta 4 veckor efter en bentackling


Världens bästa Peter Forsberg

Modo hockey har haft otroliga bekymmer denna säsongen. Laget låg länge sist i Elitserien, hade en målvakt som gjorde mer tabbar än Tommy Salo, en Per-Åge Skröder som glömt hur man gör mål och en Häggström som man egentligen undrade varför han flyttade från div 1. Men sen hände något.
En viss Peter Forberg dök upp. Laget började helt plötsligt att vinna ishockeymatcher. Vart ska det här sluta tänker många.
Peter Forberg är än så länge bara inne i sin uppbyggnadsfas. Men ändå dominerar han isen fullständigt. Forsberg vinner matcher åt modo, fast han inte är i toppform.

Och det säger ju allt.

Om vi leker med tanken att Forsberg blir precis så bra som vi vet att han kan bli. Då är han på tok för bra för elitserien. Då tillhör han den där lilla skaran som skulle gjort skillnad i världens bästa hockeyliga NHL. Och därför tror jag Modo kommer växa under serien och kanske till och med kunna bli en guldkandidat.
För så bra är han, han bär hela Modo på sin axlar. Hans blotta närvaro i omklädningsrummet är ovärderlig. Han är mannen med nummer 21 på ryggen, han är Peter Forsberg.

Lägg därtill att Modo har kontrakterat Dan Hinote. En spelare som alltid ger 100% och är otroligt nyttig för sitt lag. hinote är en spelare som är älskad av egna spelarna, men hatad av motståndarna.

Sen har vi Markus Näslund. En spelare som för så sent som för några år sedan var en utan NHL:s bästa målskyttar. Nu vet ju ingen hur bra Markus kommer vara. Faktiskt tror jag inte ens att Markus vet det själv. Men om man ger honom tid så tror jag att han kommer bli en dundersuccè.
Även om han inte spelat ishockey på ett tag så kan ju knappast hans fantastiska målsinne, spelsinne och ledaregenskaper har försvunnit helt. Markus föddes till ishockeyspelare. Nog om det.

Modos största fiende denna säsongen är om Forsbergs fot inte håller. Då vetifan om inte kvalserien är nära. Annars kan det mycket väl bli ett nytt SM-guld.

Och då skämtar jag inte när jag säger: så mycket betyder Peter Forsberg för Modo hockey.

Världens bästa Peter Forberg.


Lehtonen lämnar Frölunda

Frölunda drabbas av en riktigt tung förlust mitt under säsongen. Backen Mikko Lehtonen lämnar laget med omedelbar verkar.
Frölunda säger i ett pressmeddelande att Mikko av personliga skäl inte kommer att fullfölja kontraktet och att man beklagar detta, man känner också en stor empati för Mikko och hans familj. 
Som många av er redan vet har Mikko Lehtonen varit hemma i Finland under en längre period och har missat störrre delen av seriematcherna.
Tungt för Frölunda.


Kvällens elitserieresultat

Luleå - Frölunda            2-1

Brynäs - Södertälje       4-4

Rögle - Modo                1-2 ÖT

Djurgården - Färjestad  0-1

Linköping - Timrå          4-1

Hv71 - Skellefteå          2-3

Yetman till Västerås

Ni kommer väl ihåg den förre detta Modo spelaren Patrick Yetman. Han skrev igår på för Västerås i Allsvenskan. Även om kontraktet bara är fram tills jul så skulle jag kalla det "klassvärvning".  VIK:s sportchef Leif Rohlin säger att Yetman själv sagt att han tycker att Allsvenskan är för dålig, och att han helst hade spelat i Elitserien eller KHL, men att han inte har spelat sen i våras, så detta är ett perfekt steg.
Yetman gjorde under din sejour i Modo 55 poäng (21+34) på 71 matcher.

Markström bättre än Lundqvist

Ja, nu menar jag inte att Jacob Markström är bättre än Henrik Lundqvist. För en av dem är en utav NHL:s bästa målvakter och den andre spelar fortfarande i Elitserien. Det jag menar är att jag tror att Markstöm kommer bli bättre än vad Lundqvist är just nu. Och detta skulle innebära att Jacob Markström en dag kunde kalla sig för " kanske världens bästa målvakt ". Med en räddningsprocent på 92,6% hittills i Elitserien i år har Marktröm stundtals ensam räddat sitt Brynäs. Fortsätter han i samma takt kan det bli VM, och jag vågar kanske t.o.m säga att Markström kan få följa med som 3:e keeper till OS i Vancouver. Fast det är mest en dröm.
Men jag tror att sånt kan höja sen spelare nått otroligt. Givetvis ska inte Markström stå, men att få vara med att se och lära i OS i Vancouver, med alla världsstjärnor, tror jag kan vara ovärderligt för en fortsatt utveckling.

I JVM i vinter kommer Markström vara en absolut nyckelspelare. Sverige vinner guld och Markström blir utsedd till turneringens bästa målvakt. Efter det är han förlorad för svensk hockey för en lång framtid framöver. Sorgligt men sant.


Vill du att AIK ska spela i KHL?

Den frågar fick alla AIK fans svara på i en undersökning på svenskafans.com

Ja    30%

Nej  70%

Antal röster: 552

Är det hockey eller innebandy vi spelar?

Ja, egentligen är inte skillnaden så stor på ishockey och innebandy. Båda sporterna har en klubba att leka med, fem utespelare på planen och matcherna spelas i tre perioder, tjugo min i vardera period. Innebandy har liksom hockey också en svartvit figur, även kallad domare.
Domarna har en otroligt viktig uppgift. Dem ska bedömma när dom anser att någon har begått ett fel. Men jag börjar tvivla på om dem verkar klarar av detta. Tillbaka till detta snart.

Det finns otroligt många likheter mellan sporterna, och det oroar mig. Men ishockey består av kamp, intetsitet, muskler och tackligar. Ja, listan kan göras mycket längre. Och det kan man inte säga om innebandy.

Det har gått så långt i mina tankar att jag verkligen undrar om det bästa inte vore att slå ihop ishockey och innebandy till en sport. För snart finns det ju ingen skillnad på spelet.

I ishockey blir du utvisad om du rör motståndaren, liksom i innebandy.  Och vems fel är detta, domarns såklart.
Dem måste lära sig att skilja på två hela olika sporter. Vilket dem inte klarar av i detta nu.

Hela hockeyupplägget i Sverige är ett enda stort skämt. Domarna visar numera ut en spelare som säger "hej" till sin motståndare. Är det såhär vi ska ha det?

Eller om två spelare är så förbannade på varandra att dem beslutar sig för att göra upp i en "duell".
Låt dem då göra det, det tillhör spelet. Nu kommer vi återigen in på vad skillnaden mellan ishockey och innebandy är. I innebandy är det inte tillåtet. I ishockey är det i grund och botten faktiskt det. Varför ändra på en sport?

Det som gör mig otroligt fundersam är när en så kallad "expert" skriver i aftonbladet: Spelarna ska vara förebilder för alla som kollar på matchen. Eller när en arg förälder skriver en insändare till en tidning och förklarar att hans son blev helt chockad av hur tufft ishockey är. Att han aldrig mer vill gå på ishockey.
Nej, varsågod. Det är ingen som tvinger er. Välj då innebandy.

Detta är något som domarna måste ta tag i. För annars vet jag inte var detta kommer sluta.
Svensk ishockey är ett hån mot hockeyn på andra sidan. Dem skrattar oss rakt upp i ansiktet.







Kvällens elitserieresultat

Skellefteå - Södertälje   7-4
(2-0,3-1,2-3)

Linköping - Djurgården  4-1
(3-1,1-0,0-0)

Färjestad - Hv71           0-5
(0-1,0-3,0-1)

Modo - Luleå                 4-0
(1-0,0-0,3-0)

Timrå - Rögle               4-5
(1-2,2-1,1-2)


Frölunda - Brynäs         3-2
(2-2,1-0,0-0)

 


AIK mot KHL

Idag publicerades det att AIK fått ta emot en inbjudan att vara med i en eventuell Europaliga. Jag skulle både säga att det är extremt kul men också extremt galet. Kul på det sättet att om det nu blir en Europaliga med svenska lag så tycker jag absolut att AIK ska vara med. Men bara av den anledningen att det behövs ett stockholmsderby, och med tanke på att Djurgården också kommer få en inbjudan så vore detta perfekt.

Men ska AIK som ensamt svenskt lag ta steget till en Europaliga. Svar: NEJ!

Klubben spelar i Allsvenskan i Sverige. Hade dom dominerat serien från omgång ett så hade det vart en helt annan visa. Men nu är klubben inte ens med i toppen. Jag vet att serien kan ändras snabbt, men kom igen.
Om man inte klarar av att slå lag som Almtuna eller Borås. Hur ska man då klara av att möta lag som Kazan, med storstjärnor som Morozov i laget.
För laget som man ställer på isen match efter match i Allsvenskan hade inte ens fått agera bänknötare i KHL.

Det enda som skulle kunna rädda AIK är väl om KHL ger klubben ett tiotal miljoner för att köpa nya spelare för. Och finns det något som inte hade förvånat mig, är det just det. 

Vad är tio miljoner? , viskar en rysk miljardär.

Hv71 J20 historiska

Hv71 J20 är nu historiska. Laget har 18 raka segrar i serien och det är mer än vad något annat lag någonsin har mäktat med tidigare. Man har dessutom snittat fem mål per match, vilket är är enastående. Lägg därtill att man har hela sex spelare på top-10 listan för antalet gjorda poäng.

Kristian Frisk (J-20) förklarar för HVTV att en bidragande orsak till framgången är att man har fyra hela femmor som producerar, men säger samtidigt att det fortfarande är tidigt på säsongen så det gäller att inte slappna av.

Intervju med tränaren Anders Olsson:

Hur kommer det sig att det går såhär bra?

Jag tror att vi har fått ihop gruppen på ett bra sätt, där alla jobbar efter samma mål. Vi spelar också en offensiv hockey, där vi inte backar hem och ställer upp. Det tycker vi lite grann är en falsk säkerhet. VI nöter helt enkelt ner våra motståndare.

Är du överaskad?

Både ja och nej. Jag trodde det här skulle bli ett väldigt tufft år. Vi hade i stort sett ett helt nytt lag att spela in med många som aldrig hade spelet J-20 hockey tidigare. Och jag hade väl kanske inte trott att många av spelarna skulle få den utveckling som dem fått.

Höjer ni målen nu med tanke på hur det gått?

Vi ska väl sätta oss ner här efter jul nu och hitta ett nytt delmål, men annars så försöker vi inte prata så mycket om vinst eller förlust. Vi pratar mer om prestation, och försöker att inte tänka på alla rekord.

-Observera att intervjun är tagen från HVTV.

hockeyexpert.blogg.se

Sveriges mest besökta hockeyblogg. Tack alla ni som hittar hit.

Intervju med David "Tuppen" Fredriksson 54

                     

David Fredriksson fick som en stor talang a-lagskontrakt med Hv71 redan som 18-åring. Men efter det har karriären slitits mellan hopp och förtvivlan. Både handled- , ljumsk och knäoperationer har satt stopp för talangen. Och nu senast när David fick en skridsko över handen under en träning med hv71.
Inte mindre än nio senor i handen gick av. Men efter två operationer och ett års rehablitering är David tillbaks på isen.
Hockeyexpert.blogg.se ringde upp David Fredriksson för en kortare intervju.



Hur känns handen?
Handen känns förhållandevis bra, jag har dock tappat 50% rörlighet men tycker ändå att det funkar rätt bra. Jag märker inte av det så mycket.


Kommer du någonsin få tillbaka rörelsen i handen som den en gång var?
Dem 50% som jag redan tappat i handen kommer jag aldrig att få tillbaks.


Förstår att vägen tillbaka är lång, men hur lång tid tror du det tar att nå din absoluta toppform?
Alla säger till mig att detta årets målsättning är att vara skadefri, och det får jag nog hålla med om. Jag har varit borta så mycket dem senaste säsongerna p.g.a skador så jag behöver få spela en hel säsong. Så det kommer nog ta tid innan jag når min toppform.


Varför blev det just SSK?
Det kändes mest naturligt. Södertälje visade att dem ville ha mig och det betyder mycket. Sen spelar ju Stefan Pettersson, som jag lirade ihop med i Hv71. Så valet var inte speciellt svårt.


Hur är Popovic som tränare?
Han är en tränare som visar hjärta och brinner för det han gör. Han förmedlar det bra till oss spelare också, så vi vet exakt vad som krävs av oss för att vinna matcher.

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan SSK och din gamla klub Hv71?
Jadu det finns skillnad på många sätt. Men den största skilnaden är ju såklart ekonomin.

SSK har överaskat positivt hittills under säsongen och slåss om en slutspelsplats. Vad är hemligheten?
Hemligheten finns det ingen. Men vi är en bra grupp, har roligt och vet vad som krävs för att vinna. Vi har vunnit mot alla topplag så vi vet att vi kan slå alla lag. Men vi måste helt klart ha rätt inställning varje match och varje byte.


Hur skulle du sjäv beskriva dig som spelare?
Jag är väl en ganska internationell spelartyp, fast har väl spelade kvaliteter i mig också, som kommer komma fram när man kommer in i de, och slipper vara skadefri.


Vem är står för "the practical jokes" i SSK:s omklädningsrum?
Haha, jag skulle nog säga Stefan Pettersson och "mig själv".

Första poängen för Carl Gunnarsson

Carl Gunnarsson bytte inför denna säsongen Linköping HC i elitserien mot NHL och Toronto Maple Leafs. Tyvärr blev Gunnarsson ganska snabbt nerskickad till farmarlaget Marlies. Men i förra veckan fick han beskedet av coachen att han blivit uppkallad och i blått sin andra match för Leafs fick han också göra poäng. Han passade fram till 1-1 målet som gjordes av Phil Kessel. Tyvärr forlorade Toronto matchen mot Ottawa med 3-2, men Gunnarsson fick imponerande 18:23 i istid. IMPONERANDE!

Svenska hockeyhjältar del 2 med Mats Sundin




Mats Sundin föddes den 13 Februri 1971 i Bromma. Redan i tidig ålder dominerade Mats på isen med sitt spel- och målsinne. 1986 var han också med och spelade hem TV-pucken åt Stockholm. Och man kan väl säga att redan här skulle Mats liv komma att förändras föralltid. Som 18 åring vann han SM-guld med Djurgården och valdes därefter som nummer ett av Quebec Nordiques i NHL draften 1989, som den förste europeiska spelaren någonsin. Han sågs som en jättetalang och spåddes en lysande framtid. Och detta förde ju  med sig att förväntingarna i klubben var enorma när han som 19 åring kom till klubben. Men redan under sin första säsong i klubben gjorde Mats hela 23 mål och totalt 59 poäng. Hans succè fortsatte med 76 poäng året därefter och totalt 114 poäng säsongen 1992/1993, innan framgångssagan stannade upp säsongen 1993/1994 med "bara" 85 poäng. Detta gjorde att Quebec valde att byta bort Sundin mot Wendel Clark i Toronto Maple Leafs. Clark hade varit Torontos mest populäre spelare under 9 säsonger vilket gjorde att Mats på nytt ställdes under enorma förväntningar. Mats har själv sagt att när han kom till Toronto möttes han av krav som han aldrig tidigare hade sett maken till. Men redan i sin första säsong i klubben blev han poängkung och han skulle komma att bli hela stadens kelsgris. Hela staden pratade om den nya svensken som hade kommit till laget. Mats Sundin fortsatte sin saga genom att säsongen 1997/1998 bli utsedd till kapten för Toronto, som den förste europeiska spelaren någon i klubben.

Totalt hann Mats Sundin med 13 säsonger i Leafs och bär fortfarande på rekordet för mest antal mål och poäng i klubben. Mest assist bärs av en annan svensk, nämligen Börje Salming.

Även om Toronto vissa år hade ett spännade lag var dem egentligen aldrig nära att vinna Stanley Cup. Man ansåg i den hockeytokiga staden att Mats Sundin hade alldeles för dåliga spelare jämte sig och han inte alltid kunde bära laget på sina egna axlar. Och bara det säger ju en hel del om hur stor Mats egentligen var i "hockeyns huvudstad" Toronto.

Mats började komma till åren då det var dags att lägga skridskorna på hyllan så i ett sista desperat försök att vinna Stanley Cup skev han säsongen 2008 på för Vancouver Canucks. Men säsongen slutade i fiasko för hela laget som åkte ut tidigt i sluspelet. Höjdpunkten var annars när Vancouver gästade Totonto i Air Canada Center där Mats under flera minuter fick en stående ovation. Mats Sundin kommer alltid att ses som ett "helgon" i Toronto och det är bara en tidsfråga innan tröja nummer 13 hängs upp i taket i Air Canada Center.

Även om Mats aldrig fick vinna Stanley Cup spelade han hem 3 VM-guld åt Tre Kronor och fick även vinna OS-guld i Turin 2006. Totalt blev det mer än 1300 poäng i NHL, vilket ingen annan svensk är i närheten av.

2009 gav Mats Sundin besked att han slutar med ishockey. Han kommer att minnas för en av våra största ishockeyspelare vi någonsin haft.


Kvällens elitserieresultat

Brynäs - Modo              1 - 5
(0-1,0-3,1-1)

Djurgården - Frölunda   3 - 1
(1-1,1-0,1-1)

Södertälje - Timrå         4 - 3 ÖT
(2-2,1-0,0-1,1-0)

Svenskkollen NHL

                                      
                                          Ma     M      A       P

1     Henrik Sedin           21     12     11     23    
2     Henrik Zetterberg    18     8       14     22 
3     Nicklas Bäckström   20     4       18     22
4     Daniel Alfredsson     17     6       13     19
5     Loui Eriksson           19      8       9     17
6     Mikael Samuelsson  21      8       7      16 
7     Niclas Bergfors        19      5       9     14
8     Niklas Kronwall        18     5       8      13
9     Tomas Holmström    18     9       3      12
10    Kristian Huselius      15     6       6      12
11    Tobias Enström       17      2       10     12
12    Anton Strålman       17     2        9      11
13    Patric Hörnkvist       18     5       5      10
14    Alexander Edler       21     0      10     10
15    Jonathan Ericsson    16     3       6       9
16    Fabian Brunnström   17     1      6       7
17    Nicklas Lidström       18     1      6       7
18    Tom Wandell           19      2      4        6
19    Fredrik Sjöström      18     1      5       6
20    Mattias Öhlund         17     0      6       6
21    Samuel Påhlsson      17     0      5       5
22    Kim Johnsson          13      2      2       4
23    Patrik Berglund        17      2      2       4
24    Douglas Murray        21     1       3      4
25    Niklas Hjalmarsson   19     1       3        4
26    Daniel Sedin             4       0       4       4
27    Henrik Tallinder       17       0       4       4
28    Victor Hedman         17      0        4       4
29    Staffan Kronwall        6       1       2       3
30    Erik Karlsson            9       0       3       3

Vart hamnar SM-guldet?

Svaret är väl ganska uppenbart. Eller inte skulle jag säga.
Egentligen finns det väl bara fyra lag som på allvar kan utmana om guldet. Och alla vet väl vilka fyra lag jag pratar om. Nämligen dom fyra stora jättarna i svensk hockey ( Hv71, Färjestad, Frölunda, Linköping ).

Jag hade mer än gärna velat säga att jag tror på lag som Djurgården, Luleå, eller kanske Skellefteå, men dem är alldeles för dåliga i längden. Det finns helt enkelt inga lag som kan stå emot någon av dem "fyra stora" i ett långt sluspel. Men om nu något lag skulle göra en bragdskräll i kvartsfinalen så kommer man med brak åka ut i semifinalen efter att helt enkelt inte har någon bränsle kvar.

Så vilket lag är det som slutligen kommer att få lyfta bucklan? Jag ska förklara vilket lag det inte blir.

Det blir inte Färjetad. Laget är på tok för ojämna även om man ligger tvåa i serien. Laget är dessutom för känsliga för skador på nyckelspelare. Och man har helt enkelt inte dom där riktiga spetsspelarna. Nu ryktas iofs Mikael Johansson vara på väg "hem" till Färjestad och han skulle ju givetvis vara en bra värvning. Men jag tror ändå inte det räcker.

Det blir heller inte Frölunda. Även om man förmodligen har det bästa laget på "pappret". Det känns lite som spelarna underpresterar i laget. Fråga mig inte varför. Men hur kan en spelare som Pebben Axelsson kunnat bli så dålig efter så många är i NHL. Och hur kommer det sig att Lehtonen inte är den klippa han var i Timrå, för så sent som förra säsongen. Niklas Andersson är inte heller den spelare som han en gång var. Dessutom har inte Frölunda en målvakt som kan rädda dem ur svåra lägen.
Nu har ju laget haft enormt med skador hittills under säsongen, vilket är tråkigt. Men något SM-guld blir det inte.

Vilka lag återstår nu?. Jo, Hv71 och Linköping.

Många skulle nog säga att det självklara guldlaget är Hv71. Laget har dominerat hittills och leder också serien, och kommer så också göra efter 55 omgångar. Laget har ett powerplay utan dess make. Laget har Johan Davidsson, Sveriges bästa ishockeyspelare. Laget har matchvinnare, snipers, grovjobbare och tuffingar. Det finns egentligen ingenting som talar emot att Hv71 skulle spela hem guldet till Jönköping. Och det är just detta som jag tror kommer bli Hv:s värsta fiende iår. Kan man ännu en gång motsvara alla förväntningar? Jag tror inte det!

SM-guldet 2010 kommer att hamna i en stad som aldrig tidigare har vunnit. Nämligen Linköping.
Laget har fått tillbaks Hlavac och Hlinka, vilket jag tror betyder oerhört mycket. Det är precis som att spelarna visste att dem skulle höja sig när super-tjeckerna kom. Vilket alla dessutom gjort. Laget har spelat prickfritt och är otroligt tunga att möta när dem får upp farten. Jag tror att Linköping bara kommer bli bättre och bättre ju längre säsongen leder.
I SM-finalen kommer man möta Hv71. Väl där kommer det bli tufft.
Men efter en lång serie kommer slutligen SM-pokalen att få besöka en ny stad för första gången.

Grattis Linköping! Eller ska man säga cluben.



Kvällens elitserieresultat

Rögle - Färjestad  5-3

Hv71 - Linköping   6-4

Luleå - Skellefteå  1-1

Het Bergfors

Succèspelaren Niclas Bergfors fortsätter att imponera. För några omgångar sedan gjorde han inte mindre än tre poäng i en och samma match och fortsatte sviten med att göra ytterligare två assist matchen efter. Bergfors har nu totalt gjort 14 poäng på 18 matcher vilket placerar honom på en 5:e plats i rookieligan i NHL.

Efter att Bergfors lämnade Södertälje för ett antal år sedan sa många att Bergfors var en ny Peter Forberg. Men sen hände något. Utveckligen stannade upp och Bergfors fick ta den något längre vägen via 3 säsonger i farmarligor. Men nu har allt slit gett resultat. Bergfors har av coachen Jacques Lemaire placerats i New Jersey Devils första femma tillsammans med Zach Parise och Travis Zajac.

Men någon Bergfors i OS får vi nog glömma. Han finns nämligen inte ens med i Bengt-Åkes stora OS-trupp. Om Bergfors fortsätter i samma takt skulle han vara ett perfekt komplement i Powerplay. 

Rätt eller fel av Bengt-Åke? Döm själva!


Svenska hockeyhjältar del 1 med Börje Salming



Börje Salming är född 17 april 1951 i en liten by utanför Kiruna. Han har spelat sammanlagt 17 år i NHL i två olika klubbar ( Toronto och Detroit ). 16 av sina NHL säsonger spelade han i Toronto där han fortfarande är känd för nummer 21 och folk på gatan kallar han fortfarande för "the king". Salming räknas som en av dom främsta ishockeyspelarna som någonsin spelat i NHL och han valdes 2008 till IIHF:s Team of the Century. Han har tre SM-guld med Brynäs och hann med att spela 46 landskamper för Tre Kronor. I Toronto Maple Leafs har Salming fortfarande klubbrekordet för antal assist under sin karriär (620).

Efter sina framgångsrika säsonger återvände Börje till Sverige där han representerade AIK.

Idag har Börje startat sin egen verksamhet med ett hockeymärke vid namn "Salming ". Märket har på kort tid etablerat sig i såväl Sverige som utomlands. Han hann även med att släppa en självbiografi: Blod, svett och hockey - 17 år i NHL.

1998 samlade tidningen the hockey news ihop en kommittè av 50 hockeyexperter av förre detta hockeyspelare, journalister och styrelsemedlemmar för att göra en lista över de 100 bästa ishockeyspelarna genom tiderna. Salming kom som ensam svensk på 74:e plats.

Börje Salming är också den enda svenska ishockeyspelaren som hitills blivit invald i hall of fame och än idag pratas det fortfarande i NHL om den där tuffe svensken som visade vägen för alla europeiska spelarna i NHL.

Tröja nummer 21 hänger idag i Air Canada Center, Torontos hemmaarena. Salming är och kommer så att vara en av dom största spelarna Sverige någon har haft.


Young Sydney Crosby


Sveriges OS-lag 2010

Efter fiaskot i Karjala Cup stärkte knappast dessa spelarna sina chanser att få representera Sverige i ett OS i Vancouver. Den enda som egentligen är intressant enligt mig är en hel och matchtränad Peter Forsberg. En spelare som Mattias Weinhandl borde efter sin säsong i KHL hittills vara ett intressant namn, men efter turneringen i Finland med Tre Kronor är jag inte så säker längre.

Målvakter:

Henrik Lundkvist, Jonas Gustavsson, Johan Hedberg

Backar:

Niklas Lidström-Niklas Kronwall

Mattias Öhlund-Kim Johnsson

Henrik Tallinder-Johhny Oduya

Douglas Murray

Forwards:

Daniel Alfredsson-Niclas Bäckström-Peter Forsberg

Mikael Samuelsson-Henrik Zetterberg-Johan Franzèn?

Henrik Sedin-Daniel Sedin-Loui Eriksson

Tomas Holmström-Samuel Påhlsson-Fredrik Sjöström


RSS 2.0