Svenska målvaktsfabriken

Nu minns väl alla när det pratades om målvaktskris i svensk ishockey. Elitserieklubbarna köpte in dyra utländska målvakter istället för att satsa på egna. Vi hade Tommy Salo som ensam målvakt borta i NHL. Och det mesta tydde på att det skulle dröja innan nästa export skulle komma.
Då kom han, mannen som jag tror kan ta på sig en mycket stor del av vändningen. Han som fick svenska målvakter att tänka: Vi kan vi också.
Jag pratar givetvis om Henrik Lundqvist. Eller HENRIK, HENRIK, HENRIK som dem säger där borta.
Det var precis vad svensk hockey behövde. Henrik är ju inte bara en världsklassmålvakt utan också ett mycket starkt ansikte i media.
Det räcker ju med att kolla vad som hänt dem senaste åren. Elitserien bombaderas av unga svenska målvakter. Klubbarna är heller inte rädda för att våga satsa "svenskt" längre. Och tack gud för det.
En annan starkt bidragande orsak till framgången är alla målvaktstränare som tillkommit. Det har mer eller mindre blivit ett måste att ha en målvaktstränare i en Elitserieklubb numera. Jag skulle nog t.o.m våga säga att målvaktstränarna är minst lika viktiga som huvudtränarna.
Dem utvecklar inte bara målvakter, utan ger dem också ett ovärderligt stöd i alla lägen. Och som målvakt tror jag det känns oerhört tryggt.
Om vi nu riktar blickarna mot NHL så kan vi konstatera att vi Sverige aldrig haft så många mälvakter i världens bästa hockeyliga. Johan Hedberg dominerar i Atlanta, Erik Ersberg är fortfarande ung och kommer bara bli bättre och bättre, vi har Jonas "Monstret" Gustavsson som i sin debutsäsong redan tagit en förstaspade. Och så Henrik Lundqvist givetvis. Fast han räknar jag knappt.
Men det ironiska är att det inte tar slut. Vi får inte glömma att vi har Jhonas Enroth, Daniel Larsson och Joel Gistedt i farmarligor, som säkert alla kommer ta steget upp till NHL snart (Gistedt tror jag dock får ge det några år till).
Vi har Jacob Markström i Brynäs som redan nu är stor borta i Nordamerika, och som troligtvis kommer bli våran nästa "the big one".
Vi har Anders Nilsson i Luleå som imponerat nått otroligt denna säsongen, och som också kommer få följa med till JVM i vinter. Nilsson borde, om han inte redan gör det, flåsa Markström i nacken om förstemålvakt i turneringen.
För så bra är han.
Sveriges hockeyframtid bådar gott. I många många år framöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0