Svenska hockeyhjältar del 1 med Börje Salming



Börje Salming är född 17 april 1951 i en liten by utanför Kiruna. Han har spelat sammanlagt 17 år i NHL i två olika klubbar ( Toronto och Detroit ). 16 av sina NHL säsonger spelade han i Toronto där han fortfarande är känd för nummer 21 och folk på gatan kallar han fortfarande för "the king". Salming räknas som en av dom främsta ishockeyspelarna som någonsin spelat i NHL och han valdes 2008 till IIHF:s Team of the Century. Han har tre SM-guld med Brynäs och hann med att spela 46 landskamper för Tre Kronor. I Toronto Maple Leafs har Salming fortfarande klubbrekordet för antal assist under sin karriär (620).

Efter sina framgångsrika säsonger återvände Börje till Sverige där han representerade AIK.

Idag har Börje startat sin egen verksamhet med ett hockeymärke vid namn "Salming ". Märket har på kort tid etablerat sig i såväl Sverige som utomlands. Han hann även med att släppa en självbiografi: Blod, svett och hockey - 17 år i NHL.

1998 samlade tidningen the hockey news ihop en kommittè av 50 hockeyexperter av förre detta hockeyspelare, journalister och styrelsemedlemmar för att göra en lista över de 100 bästa ishockeyspelarna genom tiderna. Salming kom som ensam svensk på 74:e plats.

Börje Salming är också den enda svenska ishockeyspelaren som hitills blivit invald i hall of fame och än idag pratas det fortfarande i NHL om den där tuffe svensken som visade vägen för alla europeiska spelarna i NHL.

Tröja nummer 21 hänger idag i Air Canada Center, Torontos hemmaarena. Salming är och kommer så att vara en av dom största spelarna Sverige någon har haft.


Kommentarer
Postat av: David

grym sida..den här kommer ja följa !

2009-11-16 @ 22:32:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0