Svenska hockeyhjältar del 2 med Mats Sundin




Mats Sundin föddes den 13 Februri 1971 i Bromma. Redan i tidig ålder dominerade Mats på isen med sitt spel- och målsinne. 1986 var han också med och spelade hem TV-pucken åt Stockholm. Och man kan väl säga att redan här skulle Mats liv komma att förändras föralltid. Som 18 åring vann han SM-guld med Djurgården och valdes därefter som nummer ett av Quebec Nordiques i NHL draften 1989, som den förste europeiska spelaren någonsin. Han sågs som en jättetalang och spåddes en lysande framtid. Och detta förde ju  med sig att förväntingarna i klubben var enorma när han som 19 åring kom till klubben. Men redan under sin första säsong i klubben gjorde Mats hela 23 mål och totalt 59 poäng. Hans succè fortsatte med 76 poäng året därefter och totalt 114 poäng säsongen 1992/1993, innan framgångssagan stannade upp säsongen 1993/1994 med "bara" 85 poäng. Detta gjorde att Quebec valde att byta bort Sundin mot Wendel Clark i Toronto Maple Leafs. Clark hade varit Torontos mest populäre spelare under 9 säsonger vilket gjorde att Mats på nytt ställdes under enorma förväntningar. Mats har själv sagt att när han kom till Toronto möttes han av krav som han aldrig tidigare hade sett maken till. Men redan i sin första säsong i klubben blev han poängkung och han skulle komma att bli hela stadens kelsgris. Hela staden pratade om den nya svensken som hade kommit till laget. Mats Sundin fortsatte sin saga genom att säsongen 1997/1998 bli utsedd till kapten för Toronto, som den förste europeiska spelaren någon i klubben.

Totalt hann Mats Sundin med 13 säsonger i Leafs och bär fortfarande på rekordet för mest antal mål och poäng i klubben. Mest assist bärs av en annan svensk, nämligen Börje Salming.

Även om Toronto vissa år hade ett spännade lag var dem egentligen aldrig nära att vinna Stanley Cup. Man ansåg i den hockeytokiga staden att Mats Sundin hade alldeles för dåliga spelare jämte sig och han inte alltid kunde bära laget på sina egna axlar. Och bara det säger ju en hel del om hur stor Mats egentligen var i "hockeyns huvudstad" Toronto.

Mats började komma till åren då det var dags att lägga skridskorna på hyllan så i ett sista desperat försök att vinna Stanley Cup skev han säsongen 2008 på för Vancouver Canucks. Men säsongen slutade i fiasko för hela laget som åkte ut tidigt i sluspelet. Höjdpunkten var annars när Vancouver gästade Totonto i Air Canada Center där Mats under flera minuter fick en stående ovation. Mats Sundin kommer alltid att ses som ett "helgon" i Toronto och det är bara en tidsfråga innan tröja nummer 13 hängs upp i taket i Air Canada Center.

Även om Mats aldrig fick vinna Stanley Cup spelade han hem 3 VM-guld åt Tre Kronor och fick även vinna OS-guld i Turin 2006. Totalt blev det mer än 1300 poäng i NHL, vilket ingen annan svensk är i närheten av.

2009 gav Mats Sundin besked att han slutar med ishockey. Han kommer att minnas för en av våra största ishockeyspelare vi någonsin haft.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0