Juniorerna invaderar Elitserien

Säsongen 2009/2010 kommer att skriva in sig i historieböckerna. Aldrig tidigare har så många juniorer släppts fram av lagen. Man kan lugnt säga att projektet som Tommy Bostedt påbörjade för ett antal år sedan har gett resultat. För det var ju lite av en kris för bara några år sedan. Talangutveckling hade satt stopp, inga talanger kom fram, vi hade knappast fler än bara nån spelare som spelade i Elitserien, och åkte oftast redan ut i gruppspelet i JVM. Men nu är det andra bullar. Alla pratar om JVM guld, NHL scouter är lyriska över dem "nya" svenska hockeyspelarna som kommit fram. Och detta visar ju inte minns NHL draften, där hela sju spelare gick i första rundan. Sverige talas återigen som Kanadas främsta utmanare som världens bästa hockeynation. Extremt kul givetvis.

En annan sak som får mig att reagera är att Elitserieklubbarna inte längre är rädda. Om det beror på en dålig ekonomi eller något annat låter vi vara osagt. Men istället för att köpa in halvdana finskar, tjecker, eller vad det nu är, så kollar man först och främst i sina egna juniorled. Och detta är ju unikt. För det var inte många år sedan klubbarna, vid minsta lilla skada, började utforska vad markaden hade att erbjuda.
Ett lysande exempel är ju HV71 (det finns fler), som har haft olyckligt många skador på sina backar denna säsongen. Men istället för att värva in en ny spelare tog man upp Adam Almqvist och Jesper Williamsson från J-20. Och som dem har spelat. Jag ser inget stopp i hur bra Adam Almqvist kan bli. Vilket spelsinne alltså!

Om detta hade hänt för fem år sedan så hade dessa unga talanger aldrig fått chansen. Om det beror på att spelarna inte helt enkelt var tillräckligt bra, vet jag inte. Men det handlar ju också om att visa att man tror på sina talanger. Och det känner nog alla juniorer i Elitserien idag.
Många säger då att för fem år sedan var det inte läge att flytta upp en junior. Men det dem flesta inte vet är att man utvecklas så fort man får sätta sin fot i A-lagets omklädningsrum. Och detta fick dessa spelare aldrig chansen att göra.

Juniorer är vår framtid. Varje dag, varje månad och varje år. Kul att vi börjat ta vara på dem.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0